Produsele pot fi comandate prin formularul de contact, Facebook, Instagram sau

♥Sfaturi pentru intretinerea bijuteriilor

Sfaturi pentru intretinerea bijuteriilor
                 Asa cum  bijuteriile din metale pretioase au nevoie de o ingrijirea atenta tot asa  si cele  din metale mai putin pretioase au nevoie sa fie tratate corespunzator.
In acest articol o sa gasiti cateva sfaturi  care se refera strict la intretinerea  bijuteriilor fantezie,  fie ele lucrate manual  sau de serie.
Depozitarea :  Chiar daca bijuteriile arata frumos  agatate pe diverse suporturi  , este recomandat totusi ca ele  sa fie pastrate individual , in saculeti  din material textil.  Saculetii fie ii cumparati din comert  fie ii confectionati singure din materiale moi gen bumbac, matase, catifea.  Saculetii se depoziteaza (de preferat pe categorii ) in  casete sau cutii pt. bijuterii.  Daca nu aveti sau nu gasiti o caseta de bijuterii  pe placul dvs. va puteti confectiona  singura  o cutie  pt. bijuterii  si aveti avantajul  ca o puteti compartimenta dupa bunul plac.  O puteti confectiona dintr-o cutie de pantofi de exemplu , o puteti imbraca in matase sau cu tehnica servetelului  asa incat sa se incadreze perfect in decorul camerei. Este indicat sa adaugati intre saculetii cu bijuterii cateva pliculete cu silica gel sau creta pt. a absorbi umiditatea. 




Este important pt. bijuteriile fantezie  sa fie tinute departe de lumina puternica, daca sunt tinute in soare puternic ( atunci cand nu sunt purtate )  margelele  se pot decolora , in special perlele sintetice fie ele din sticla sau din plastic.  Chiar  si atunci cand mergeti la mare trebuie  sa fiti atente cum le depozitati pt. ca mediu salin poate modifica culoarea accesoriilor metalice.
Nu pulverizati parfum direct pe margelele acrilice!  Uleiurile esentiale si alcoolul din parfum intra in reactie cu colorantii din margele si se pot decolora.
Accesoriile metalice in contact cu parfumul, transpiratia,  produsele de ingrijire , dupa o perioada isi pot schimba culoarea - in special cele aurii
Perlele  de cultura  necesita o atentie sporita;  ele pot pali odata ce intra in contact cu sarea eliminata de pielea transpirata sau cu uleiul;  nu este recomandat sa fie purtate imediat   dupa ce v-ati dat cu creme grase, fond de ten, parfum si alte produse acide.
Tineti perlele departe de otet, acidul acetic le poate dizolva. Evitati expunerea lor in locuri  foarte  uscate  dar evitati  si umiditatea mare. Nu este recomandat sa fie tinute in pungi de plastic deoarece in lipsa umiditatii devin fragile si  se pot fisura .  Perlele sunt f. sensibile si se pot zgaria usor, atat cele de cultura cat si cele sintetice, purtati-le  si depozitati-le cu grija. Se pot sterge cu o bucata de material, de preferinta matase.
Bijuteriile cu pietre semipretioase  se ingrijesc diferit in functie de particularitatile lor :
 *Ametistul -nu este fragil, dar are o sensibilitate sporita la caldura intensa si la scaderile prea mari de temperatura.
*Opalul – cel mai bun mod de ingrijire este sa-l purtati; daca il uitati in cutia cu bijuterii in lipsa umiditatii devine fragil.
*Topazul – tineti topazul departe de acizi. Unele varietati de topaz isi pierd culoarea in timp, indiferent cat de bine le ingrijiti.  Depozitati bijuteriile cu topaz intr-un loc racoros , departe de razele solare.
*Aquamarinul- nu purtati bijuteriile cu aquamarin la piscina, clorul din apa il poate afecta , la fel si  chimicalele din sampoane.  Nu il expuneti la soare deoarece razele solare si caldura il pot decolora.
N u il curatati cu  pasta de dinti, alcool, acetona sau solventi organici.
*Coralul – fiind compus din carbonat de calciu  nu reactioneaza bine in prezenta acizilor si chimicalelor.  Coralul se curata cu o carpa curata , umeda si moale  .
*Alexandritul – are capacitatea de a-si schimba culoarea.  Este  vulnerabil la zgarieturi; se curata cu o carpa umeda , cu o solutie usoara din detergent de vase si apa calduta.
*Ambra(chihlimbar) -  evitati atingerea pieselor de chihlimbar intre ele si nu le depozitati in locuri unde temperature nu este constata sau  la soare. Nu tineti bijuteriile cu chihlimbar la caldura,  aburi sau ultrasunete si f. important, nu purtati ambra atunci cand gatiti deoarece in timp se poate crapa.
Periodic indepartati praful cu o carpa moale si  apa calduta ( niciodata fierbine ) ; se poate unge suprafata cu putin ulei de masline pt. luciu  si  se lustruieste pana se indeparteaza uleiul in exces.
Nu depozitati impreuna pietrele dure cu cele mai putin dure, se pot zgaria.
Bijuteriile din materiale organice trebuie ferite de loviturile puternice iar cand sunt depozitate sa nu se exercite presiuni asupra lor.
Bijuteriile tip  Cameo se curate de praf cu o pensula sau periuta de dinti.  Temperaturile ridicate pot distruge materialul fin din care sunt confectionate.
Bijuteriile Swarovski se curata in apa calduta cu detergent de vase (mild) dar atentie daca au in componenta si perle Swarovski ele nu trebuie sa intre in contact cu apa; se clatesc , se pun la uscat si se depoziteaza.
Accesoriile metalice(in special cele argintii) se curata foarte rapid si revin la culoarea originala,   cu o periuta moale, apa calda si sapun lichid dar cu mare atentie sa nu se strice celelalte componente  si se sterg foarte bine cu o carpa moale.
Bijuteriile din cupru  se curata cu o solutie obtinuta din apa calda , cateva picaturi de zeama de lamaie sau lime juice  si o lingurita de sare.  Dar mare atentie daca bijuteriile au pietre sau margele, in unele cazuri solutia le poate distruge; in acest caz este de preferat sa se lustruiasca partile din cupru cu o carpa aspra.
Pastrati bijuteriile din cupru intr-un loc racoros si uscat, locurile umede favorizeaza aparitia patinei ,mult mai repede.
Bijuteriile emailate nu se pastreaza in pungi de plastic; se curate cu o carpa moale si apa calduta suprafata emailata iar suprafata din cupru(oxidata) se lustruieste cu o carpa aspra.
Daca va place cum arata piesa oxidata atunci curatati  doar suprafata emailata nu si marginile din cupru.
Nu purtati bijuteriile fantezie cand efectuati treburi in gospodarie, la dus , cand mergeti la culcare, la piscina  si in niciun caz cand inotati in mare.

Comentarii

Unknown a spus…
Se pot folosi substante profesionale de curatat bijuterii din Argint sau Aur.

Cu acestea curata si bijutierii atunci cand mergeti la ei.

Solitii lichide sau lavete din bumbac special impregnate.

Marcile recunoscute international sunt
CONNOISSEURS
HAGERTY

LE GASITI PE NET SI IN ROMANIA
LIL.LU BIJOUX a spus…
Multumim pentru informatie !
Cristian Lay a spus…
Un articol foarte folositor. Pentru curatarea bijuteriilor de argint putem folosi produsul denumit "Heli"
Se pot folosi substante profesionale de curatat bijuterii din Argint sau Aur.
Cu acestea curata si bijutierii atunci cand mergeti la ei.
Solitii lichide sau lavete din bumbac special impregnate.

Postări populare